Centrul National de Informare si
Promovare Turistica Poiana Brasov

| de | en | fr | ro


Atractii turistice

Biserica “Sf. Ioan”

Biserica ortodoxa de lemn cu hramul “Sf. Ioan” – a fost ridicata intre 1997-1999 si este construita in stil maramuresean, cu turnul-clopotnita deasupra pridvorului si chilii la subsol. Este singura biserica a statiunii Poiana Brasov.

biserica-sf-ioan

Coltii Corbului Mare

coltii-corbului-mare

 

Coltii Corbului Mare (Stejerisul Mare) este o arie protejata de interes national situata in N-V Masivului Postavaru, in partea S-V a municipiului Brasov.

Rezervatia naturala de peste 16 ha este o destinatie de vis pentru pasionatii de drumetii in natura.

Pestera Valea Cetatii

Pestera Valea Cetatii este situata la 3 km de Rasnov, pe drumul ce leaga orasul de Poiana Brasov.

Pestera are o lungime totala de aproximativ 958 m si este ideala pentru cautatorii de aventura – accesul se face putin mai anevoios, insa odata ce veti intra in ea, va veti putea bucura de toata splendoarea naturii nevazute de la suprafata.

pestera-valea-cetatii

Pietrele lui Solomon si Drumul Vechi

pietre-solomon
Daca doriti sa faceti o drumetie usoara si revigoranta intre Brasov si Poiana Brasov, va recomandam traseul de pe Drumul Vechi.

La un capat sunt Pietrele lui Solomon, o zona de o deosebita frumusete naturala, cu raul Valea cu Apa ce creeaza mici cascade si intregul chei care este numai potrivit pentru un picnic scurt.

La celalalt capat al Drumului Vechi este Poiana Mica, iar doi pasi mai departe, Poiana Brasov.

Piata Sfatului

piata-sfatuluiSasii au construit ziduri masive de piatra si sapte bastioane in jurul orasului, din care unele sunt inca vizibile in prezent, precum si biserici ornate, cladiri elaborat impodobite si una dintre cele mai rafinate piete centrale din tara. Se spune ca acesta ar fi locul in care legendarul Pied Piper i-a condus pe copiii lui Hamlin.

Situata in centrul vechi-medieval al Brasovului si marginita de frumoase cladiri comerciale cu acoperisuri rosii, Piata Sfatului, cunoscuta de populatia saseasca ca Marktplatz, este un loc frumos pentru promenada si a te lasa absorbit de frumosul peisaj.

In centrul pietei se afla Casa Sfatului (1420), acum sediul Muzeului de Istorie Brasov, in timp ce coltul de sud-est este dominat de cel mai faimos punct de reper al orasului, Biserica Neagra. In jurul pietei puteti admira Casa Negustorilor (acum restaurantul Cerbul Carpatin) in stil renascentist, frumoasa arcada a Catedralei Ortodoxe si muzeul memorial al familiei Mureseanu. La sfarsitul verii aici se desfasoara festivalul de muzica Cerbul de Aur.

Casa Sfatului

Adresa: Piata Sfatului 30
Construita in secolul XIII, cladirea a servit ca loc de intalnire pentru consilierii orasului, cunoscuti sub numele de centurioni. Deasupra cladirii se afla Turnul Trompetistilor, folosit in Evul Mediu ca un turn de avertizare pentru locuitorii cetatii in caz de pericol. Astazi, cladirea adaposteste Muzeul de Istorie Brasov.

casa-sfatului

Biserica Neagra

biserica-neagraAdresa: Curtea Johannes Honterus 2
Deschis: luni – sambata 10:00 – 15:30; (16 septembrie – 14 iunie);
Luni – Sambata 10:00 – 17:00 (15 iunie – 15 septembrie);
Inchis duminica.
Pe timpul verii au loc concerte de orga:
– Iunie si septembrie: marti (18:00)
– Iulie si august: marti, joi, sambata (18:00)

Faimos punct de reper al Brasovului si cea mai importanta biserica gotica din Romania, turnurile Bisericii Negre domina Piata Sfatului si centrul vechi.

Construita intre 1385 si 1477 pe locul unei biserici mai vechi (distrusa de invaziile mongole din 1242), constructia Marienkirche, cum era cunoscuta in limba germana, a fost intarziata de pagubele provocate de raidurile turcesti de la 1421.
Biserica a primit numele actual dupa dezastrul ce a lovit-o din nou in 1689, cand marele incendiu a distrus cea mai mare parte a orasului, innegrind zidurile bisericii. Restaurarea a durat aproape 100 de ani. Din doua turnuri planificate pentru restaurare, doar unul a fost terminat.

Interiorului gotic initial i s-au facut retusari in timpul restaurarii, iar spatiul inalt si luminos pe care il vedem astazi este in cea mai mare parte in stil baroc. Interiorul este frumos, cu balcoane, vitralii, o orga enorma, coloane de piatra si pereti impodobitt cu minunate covoare turcesti. Ferestrele bisericii au fost recent dotate cu sticla speciala cu filtrare UV pentru a proteja cele 119 covoare anatoliene. Recunoscatori pentru a fi supravietuit in calatoriile lor in tinuturile “barbare” de la sud si est de Carpati, comerciantii germani au donat covoarele bisericii in secolele XVII si XVIII. Este cea mai mare colectie de acest gen din Europa.
Ascultati impresionanta orga cu 4.000 de tuburi, datand din 1839, in timpul concertelor organizate aici de trei ori pe saptamana in timpul verii.

Fortificatiile defensive ale Brasovului

De cand colonistii sasi au ajuns aici in secolul XII, invadatorii mongoli, turci si altii le-au creat dificultati, distrugand in mod repetat asezarile vechi Bartholoma si Corona. Ulterior, sasii au decis construirea de fortificatii in jurul orasului.

Cea mai mare parte a lucrarilor a fost realizata intre 1400 si 1650, atunci cand au fost ridicati peretii exteriori si interiori, impreuna cu turnurile masive de aparare si cu portile. O parte din zidul de aparare, odinioara de inaltime de 12 metri, grosime de 2 metri si lungime de 3 kilometri, poate fi inca vazut astazi, desi cea mai mare parte a sa a fost daramata in secolul XIX pentru a face loc expansiunii orasului.

Orasul Vechi
Brasov_1689Din cele sapte bastioane originale, numai cateva au supravietuit, inclusiv recent renovatul Bastion Graft, situat in mijlocul aripii de nord-vest a cetatii. Pe partea de vest a zidului, se poate vizita pitoreasca strada “Dupa Ziduri” pentru a admira Turnul Alb si Turnul Negru din secolul XV.

Bastionul Fierarilor, unul dintre cele sapte costruite initial si pazit de catre bresle ale orasului, este situat la capatul sudic al strazii “Dupa Ziduri”. Urmati zidul orasului spre sud-est pentru a vedea Poarta Ecaterinei, o costructie de basm. Construita in 1559 si odinioara intrarea principala a Kronstadtului medieval, este singura poarta a orasului original ce a supravietuit timpului. In apropiere este clasicista Poarta Schei, construita in 1827. Bastionul Tesatorilor poate fi admirat pe strada George Cosbuc.

Bastionul Graft
graft
Recent restaurat, Bastionul din secolul XVI (1521), are patru niveluri, accesibile prin intermediul scarilor interioare.

Nivelurile doi, trei si patru gazduiesc o serie de exponate medievale, in timp ce primul nivel serveste ca zona de odihna pentru vizitatori.

 

Turnul Alb
turnul-alb
Situat in apropiere de Bastionul Graft, Turnul Alb in forma semicirculara a fost finalizat in 1494.

O scara de lemn in spirala urca patru nivele, oferind o vedere panoramica deosebita a orasului vechi.

Situat pe un deal inalt, trebuie urcate 200 de trepte pentru a ajunge in varf.

 


Turnul Negru

turnul-negruTurnul Negru are o forma patrata si a fost construit tot in 1494. Se gaseste pe o stanca de pe Dealul Straja langa Bastionul Fierarilor.

Turnul a primit numele in urma unui incediu mare in 1559, cand a fost lovit de fulger. Recent renovat si oferind un acoperis de sticla in forma de piramida, Turnul Negru gazduieste o mica expozitie de obiecte de razboi. Are patru etaje, accesibile cu ajutorul unei scari inguste de lemn. Merita sa urcati pana sus pentru o vedere panoramica a Bisericii Negre.

Bastionul Fierarilor
bastionul-fierarilorAtestat pentru prima oara in 1529, Bastionul Fierarilor gazduieste in prezent Arhivele Brasov unde se gasesc mai mult de 100.000 de documente vechi si rare, inclusiv 80 de scrisori din secolele XIV si XVI.

Printre acestea se afla cea mai veche scrisoare in limba romana, scrisa in 1521 de catre Neacsu, un comerciant din orasul Campulung.


Poarta Ecaterinei

poarta-ecaterinaPoarta Ecaterinei, ridicata in 1559 de breasla croitorilor, este singura poarta originala ce a supravietuit din perioada medievala. Turnul de basm ce il vedem astazi a fost parte dintr-o structura mai mare, care, din pacate, a fost demolata in 1827. Structura originala poate fi vazuta la Muzeul Bastionul Tesatorilor in care este afisat un model la scala mare a Brasovului secolului XVI. Cele patru turnulete de colt mici (asa cum se vede si in alte cetati sasesti) simbolizau autonomia judiciara a Consiliului Orasenesc, care putea aplica, daca era necesar, chiar si pedeapsa cu moartea. Deasupra intrarii, turnul are stema orasului: o coroana pe un trunchi de copac.

Poarta Schei
poarta-scheiIntrarea in cartierul Schei dinspre orasul fortificat a fost marcat de Poarta Schei. In documente mai vechi este mentionata, de asemenea, si sub numele de Poarta Valahilor pentru ca era intrarea destinata romanilir care locuiau in acest cartier. Ei nu aveau voie sa foloseasca oricare dintre celelalte intrari.

Structura vizibila astazi a fost construita in 1827 de imparatul Franz I si a inlocuit vechea Poarta Schei care a fost puternic afectata de incendii. Poarta seamana cu un arc de triumf cu trei deschideri. Peste arcadele mici pe ambele parti, se pot vedea inscriptii latine.


Cetatea Brasov

cetatea-brasovAdresa: Dealul Cetatii
Tel: (268) 417.614
Deschis: Luni – Duminica 11:00 – 12:00
Strategic situata pe un deal cu vedere la oras si la campiile din nord, cetatea a facut parte din sistemul de fortificatii exterioare ale Brasovului. Construita din lemn in 1524, aceasta a fost inlocuita cu o structura de piatra in secolul XVI, fiind abandonata in secolul XVII, dupa ce inovatiile tehnologice au creat tunuri mai puternice decat cladirea. Astazi, este folosita ca restaurant.

Bastionul Tesatorilor
Bastionul-tesatorilor
Construit in perioada 1421-1436 si reconstruit in perioada 1570-1573, acesta este cel mai mare bastion medieval din Brasov si cel mai bine conservat, dintre cele sapte turnuri originale construite in jurul zidurilor orasului.

Astazi, Bastionul Tesatorilor este sediul unui muzeu interesant, ce poate fi vizitat in drum spre Muntele Tampa.

Muntele Tampa

muntele-tampa

Brasov este adesea mentionat ca orasul de la poalele Tampei. Deasupra Bastionului Tesatorilor, de-a lungul partii de sud-est a zidurilor cetatii, se afla o alee foarte romantica (Aleea Tiberiu Brediceanu), umbrita de copaci batrani si presarata cu multe banci. De aici, aveti posibilitatea sa faceti o excursie pe jos pana in partea de sus a Muntelui Tampa, unde a fost construita cetatea de aparare originala. Cand Vlad Tepes a atacat Brasovul in 1458-1460, cetatea a fost distrusa si 40 de comercianti au fost trasi in teapa in partea de sus a muntelui.

Telecabina-tampa

Drumul pe jos pana sus dureaza aproximativ o ora; urmati triunghiurile rosii de la statia telecabinei sau triunghiurile galbene de pe Aleea Brediceanu. De asemenea, puteti alege sa luati telecabina pana in varful muntelui Tampa (3.000 de metri), pentru cea mai frumoasa priveliste deasupra orasului vechi.

Telecabina Tampa
Adresa: Aleea Tiberiu Brediceanu
Tel: (0268) 478.657

Cartierul Schei

Cartierul-scheiIn timpul domniei sasilor in Brasov, din secolul al 13-lea pana in secolul al 17-lea, romanilor le-a fost interzisa detinerea proprietatilor in interiorul zidurilor cetatii, astfel, ei s-au stabilit in partea de sud-vest cartierul Schei. Romanii puteau intra in oras doar in anumite momente si trebuiau sa plateasca o taxa la poarta pentru privilegiul de a vinde produsele lor in interiorul cetatii.

Mergeti pe jos din Strada Prundului pana in Piata Unirii cu frumoasa Biserica Sf. Nicolae; apoi, plimbati-va in jurul micilor strazi curbate, care treptat urca spre deal. Continuati traseul pana in capatul de sud a Schei-ului si veti ajunge pe un drum pietruit la impresionantele Pietrele lui Solomon, o zona populara pentru picnic in randul localnicilor in timpul weekend-ului, dar relativ linistita in restul timpului.

Biserici istorice

Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae din Brasov

sf-nicolaeAdresa: Piata Unirii 1-2
Biserica Sfantul Nicolae domina cartierul Schei. Construita din lemn in 1392, înlocuita cu o structura din piatra în 1495, care s-a extins considerabil în secolul al 18-lea, biserica este o adevarata capodopera arhitecturala. Cu un amestec de stiluri Bizantin, Baroc si Gotic, ea dispune de un turn zvelt si patru turnuri pe colturi.

Ca si alte biserici medievale, ea este inconjurata de ziduri de protectie, cu porti mari din lemn. Incinta adaposteste un mic cimitir vechi, unde sunt înmormantate cateva persoane proeminente* din Romania. In apropiere, de asemenea, se afla Prima Scoala Romaneasca, in prezent un muzeu (vezi detaliile muzeului), Biblioteca si Arhivele Bisericii Sfantul Nicolae.

Vechiul cimitir gazduieste mormantul lui Nicolae Titulescu (1882-1941), ministru de finante, ministrul de externe si presedintele Ligii Natiunilor. Monumentul din apropierea mormantului sau citeaza un rand din vointa sa: “Vreau sa fiu înmormantat în Transilvania. Prietenii mei vor sti sa gaseasca un loc potrivit dorintei mele.”

franciscManastirea Franciscanilor

Adresa: Str. Sfintu Ioan 7

Manastirea a fost construita de luterani în 1725 pe ruinele unei cladiri vechi distruse de foc.

Mai tarziu, acesta a fost donata calugarilor Franciscani. Acesta gazduieste un organ din anul 1729.

 

romano-catolicaCatedrala Romano-Catolica Sfantul Petru si Pavel

Adresa: Str. Muresenilor 19-21

Construita între 1776 si 1882 pe locul unei biserici Dominicane mai vechi, catedrala este considerata cea mai reprezentativa cladire în stil baroc din Brasov.

 

 

adormireaCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Piata Sfatului 3
Amplasata in partea de est a Pietei Sfatului, viz-a-vis de Casa Sfatului, Catedrala Ortodoxa Romana a fost construita într-un stil bizantin evidentiat în 1896 si afiseaza cateva fresce si decoratiuni de interior impresionante.

În zilele de sambata, mirese si miri stau in rand (avand grija sa evite sa se uite unii la altii – ghinion) sa se casatoreasca aici.

Biserica-Sfantul-BartolomeuBiserica Sfantul Bartolomeu

Adresa: Str. Lunga 247

Considerata cel mai vechi monument de arhitectura din Brasov, biserica a fost construita in anul 1223 in stil Romanic combinat cu elemente de Gotic timpuriu. In interior, pe latura de sud a turnului, puteti admira un ceas solar antic, precum si fragmente de fresce originale, conservate remarcabil de bine.

 

Biserica-Sfantul-MartinBiserica Sfantul Martin

Adresa: Str. Dealul de Jos 12

Nu la fel de bogat decorata ca alte biserici, Biserica Sfantul Martin si-a pastrat forma originala din secolul al 15-lea.

 

Brasovul evreesc

Evreii au locuit în Brasov începand cu 1807, cand rabinului Aaron Ben Jehuda i s-a acordat permisiunea de a locui în oras, un privilegiu acordat pana atunci doar sasilor. Comunitatea Evreilor din Brasov a fost fondata oficial 19 ani mai tarziu, urmata de prima scoala evreiasca în 1864 si construirea Sinagogii în 1901. Populatia evreiasca din Brasov s-a extins rapid la 1.280 de persoane în 1910 si 4.000 în 1940. Astazi, dupa ce multe familii plecat în Israel între al Doilea Razboi Mondial si 1989, comunitatea are aproximativ 230 de membri.

sinagoga

 

Sinagoga

Adresa: Str. Poarta Schei 27
Deschisa: Luni – Vineri 10:00 – 13:00; Sambata si Duminica inchis.