Cum ajung

CĂI DE ACCES ȘI TRANSPORT

AERIAN AERIAN

Aeroportul Brasov (GHV / LRBV) este operațional din 2023, este singurul din România și din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual.
Programul acestuia în prezent este de 12 ore, respectiv în intervalul orar 07.00 - 19.00, acesta va fi extins la 16 ore, (intervalul orar 07.00-23.00), începând cu data de 15 ianuarie 2024.
Accesul la aeroport se poate face cel mai ușor prin intermediul drumului județean DJ 103C, iar apoi prin centura Brașovului (E574) și drumul național DN 1.
Legătura orașului cu aeropotrul este realizată prin linia A1 - linie de transport în comun.
Traseul liniei expres A1: Gara Braşov – Centrul Civic – Livada Poștei – Bartolomeu – Aeroport și opreşte în următoarele stații:

 • Dus: Gara Braşov - Camera de Comerţ - Livada Poştei - Bartolomeu Gară - Stad. Municipal - Cărămidăriei - Roplant - Târg Auto - Campus Genius - ICPC - Facultativă Fundăturii - Fundăturii cl - Fundăturii - Case - Aeroportul Braşov, cu o frecvenţă de o cursă pe oră, între orele 6:00-18:00;
  Traseu A1 - dus
 • Întors: Aeroportul Braşov - Case - Fundăturii - Fundăturii cl - Facultativă Fundăturii - ICPC - Campus Genius - Târg Auto - Roplant - Hornbach - Cărămidariei - Stad. Municipal - Biserica Bartolomeu - Livada Poştei - Hidro A - Gara Braşov, cu o frecvenţă de o cursă pe oră, între orele 7:00-19:00.
  Traseu A1 - intors
Orarul de circulație este corelat cu programul de funcționare al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Alte cai de acces pe calea aerului sunt:
Sibiu (SBZ) – 137 km Vest de Brasov – www.sibiuairport.ro
Targu Mures (TGM) – 169 km Nord de Brasov – www.targumuresairport.ro
Bucuresti (OTP) – 160 km Sud de Brasov – www.otp-airport.ro

Cum ajung în Poiana Brasov
Cum ajung în Poiana Brasov

FEROVIAR FEROVIAR

Gara Brasov
Adresa: Blvd. Garii 5
Tel: 952 sau +40268410233

Gara este situata la 3 km de centrul orasului. Autobusul 4 pleaca de la statia de tren spre Piata Unirii din centrul orasului.
Exista 3 curse de tren internationale din / spre Budapesta. Una dintre ele continua spre Viena, iar alta spre Bratislava si Praga. Trenuri spre alte orase din Europa de Vest pleaca prin Budapesta.
Exista trenuri in fiecare zi din / spre Bucuresti cu conexiune in Brasov spre Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Sighisoara si alte orase din Romania. Exista, de asemenea, un tren de noapte spre Suceava.
Exista zilnic o cursa INTERCITY (Express) intre Bucuresti si Brasov (timpul de calatorie este de aproximativ: 2 ore).

Birou de rezervare SNCFR (Agentia de Voiaj SNCFR Brasov)
Adresa: Str. 15 Noiembrie nr.43
Tel: +40268477018 +40026470696
Aveti posibilitatea sa obtineti informatii referitoare la mersul trenurilor si sa faceti rezervati pana la 24 de ore inainte. Biletele de calatorie pentru aceeasi zi pot fi achizitionate numai in gara.

Mersul trenurilor CFR Calatori: www.cfrcalatori.ro
Mersul trenurilor REGIO Calatori: www.cfrcalatori.ro

Cum ajung în Poiana Brasov

AUTOCAR AUTOCAR


Autogara Brasov – servicii de transport cu autocarul internationale si interne
Autogara 1 Brasov
Adresa: Blvd. Garii 5 (chiar langa gara feroviara)
Tel: +40268427267

Autogara 2 Brasov
Adresa: Str. Avram Iancu 114
Tel: +40268426332

Autogara 4 (Internațională Bartolomeu)
Adresa: Șoseaua Cristianului, cap de linie terminus R.A.T. Brașov
Tel: +40368004175

Autogara 3 Brasov
Adresa: Str. Harmanului 47A
Tel: +40268332002

Autogara Vest (Super Univers Trans) Adresa: Str. Pictor Ion Andreescu , fn
(în spatele Bisericii Evanghelice Sf. Bartolomeu – str. Lungă nr. 251)
Tel: +40268510668, +40722523197
Fax: +40268413806

AUTOTURISM AUTOTURISM

Traseul recomandat din Bucuresti spre Brasov este E60:
Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Predeal – Brasov – Poiana Brasov

Traseul recomandat din Budapesta spre Brasov este E75 – E68:
Budapesta – Szeged – Nadlac – Arad – Deva – Alba Iulia – Sibiu – Fagaras – Brasov – Poiana Brasov

Cum ajung în Poiana Brasov

TRANSPORT PUBLIC TRANSPORT PUBLIC

Cateva rute de autobuz si troleibuz conecteaza zonele principale si atractiile turistice din Brasov.

Transportul intre gara Brasov si Telecabina:
Autobuzul 100 [Gara Brasov - Livada Postei – Poiana Brasov - Telecabina]
Autobuzul leaga gara Brasov direct cu telecabina din Poiana Brasov.

Transportul intre gara Brasov si statia de autobuz pentru plecari spre Poiana Brasov:
Autobuzul 4 [Gara Brasov – Livada Postei]
Autobuzul leaga gara Brasov cu terminalul de autobuze cu plecari catre Poiana Brasov si este aproape centrul orasului.

Transportul intre centrul orasului Brasov si Poiana Brasov:
Autobuzul 20 Expres [Livada Postei – Poiana Brasov]
Autobuzul leaga centrul orasului cu frumoasa statiune Poiana Brasov.

Transportul intre Parcare Poiana Mica (inclusiv Silver Mountain) si Poiana Brasov:
Autobuzul 60 [Silver Mountain – Telecabina]
Autobuzul leaga Parcarea din Poiana Mica (inclusiv Silver Mountain) cu Telecabina.

Transport intre gara Brasov si Centrul vechi al orasului:
Microbuzul 51 [Gara Brasov – Centru – Pe Tocile]
Microbuzul leaga gara Brasov cu centrul orasului si Cartierul istoric Schei.

Trasee si orare RAT Brasov
Tarife urbane RAT Brasov

Cum ajung în Poiana Brasov

TAXI TAXI

Taxiurile din Brasov sunt ieftine, curate, moderne, confortabile si de incredere. Preturile medii (tarifele normale) sunt: pret maxim / km / timp de zi = 2,2 lei, pret maxim / km / timp de noapte = 3,3 lei, taxi – pret 1 ora de asteptare maxim 15 lei. Roaga intotdeauna soferul sa porneasca taximetrul si sa elibereze bonul fiscal.

Zone cum ar fi Stupini, Bartolomeu, Noua si Poiana Brasov sunt considerate parte din orasul Brasov. Soferii de taxi nu au voie sa refuze plimbari la acele zone sau sa perceapa preturi diferite, altele decat mentionate mai sus.

Contact firme taximetrie Brasov

Cum ajung în Poiana Brasov
Poiana Brasov

Munții Postăvarul

Muntii Postavarul (in germana Schuler, in maghiara Kereszteny-havas) sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Situati intre depresiunea intercarpatica a Brasovului si versantul Nordic al masivului Bucegi, muntii Postavarul reprezinta un punct de atractie pentru calatorul sosit in zona Brasovului. Inconjurati de arii depresionare intinse (depresiunea Brasovului, Valea Timisului, Valea Larga a Rasnoavei), Muntii Postavarul se arata privitorului prin varful lor cel mai inalt, Varful Postavarul (numit popular “Postavaru”), avand 1799 m, unde se afla cea mai cunoscuta statiune Montana din tara – Poiana Brasov.

Denumirea muntilor provine de la numele unui oier din Scheii Brasovului (vechi cartier romanesc al Brasovului) – Stoica Postavarul, care isi avea stana, la inceputul secolului al XVIII-lea, amplasata pe pajistile si fanetele ascunse in versantii masivului.

In arhive, a fost descoperit un document in care apare stana “Posztovarul sive Christianul”, ceea ce inseamna ca noul proprietar era la acea data Cristian (P. Binder, 1973). Este explicate, in acest fel, si denumirea Cristianul Mare, sub care mai este cunoscut varful Postavarului (1799 m).

Istoric

Poiana a fost din vechi timpuri destinatia drumetiilor si a practicarii sporturilor de iarna. Prima mentiune documentara a locatiei dateaza din 1427, in contextul activitatilor de oierit ce aveau loc aici.

Fondata in 1895, Poiana Brasov a inceput prin a fi o zona turistica pentru orasul Brasov. Prima constructie inceputa aici a fost in anul 1904. In 1906 Poiana Brasov a devenit statiune turistica de ski si a avut loc prima Competie de Ski din Romania.

Pana in preajma lui 1950, statiunea s-a mentinut in limitele dotarilor naturale. Doar cateva vilisoare sau cabane puteau fi zarite ici-colo.

In 1951, la Poiana Brasov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarna. Cu aceasta ocazie, se da in folosinta un modern hotel al sporturilor si primul teleferic – Poiana-Postavarul – pe o lungime de 2.150m.

Urmeaza apoi alte si alte amenajari si dotari, care au adus Poiana la infatisarea pe care o cunoastem astazi.

Intinzandu-se pe un platou la baza muntelui Postavarul care face parte din lantul Carpatilor Meridionali, statiunea Poiana Brasov este un model de frumusete.

Flora

Padurea, formata din fagete, rasinoase si amestecuri de rasinoase cu foioase, ocupa aproape toata suprafata rezervatiei, alaturi de mici suprafete de pajisti si fanete. Covorul vegetal este complex, multitudinea speciilor florale acopera multicolor pajistile si fanetele rezervatiei. Dintre cele mai cunoscute plante, intalnim: liliacul salbatic, brandusa, traista ciobanului, fragul, murul, zmeurul etc. Dintre ciuperci, amintim: hribul, creasta cocosului, galbiori, vineciori.

Compozitia padurii:

 • Fagete, cu specii cum ar fi: paltinul de munte, scorusul, stejarul rosu, mesteacanul, salcia capreasca, plopul tremurator, aninul, frasinul, carpenul, ciresul
 • Amestecuri de fag, brad si molid
 • Rasinoase: brad, molid, pin silvestru, pin negru, duglas, ienupar, larice, zambru
 • Patura erbacee este alcatuita in fagete din: ciubotica cucului, crucea voinicului, brebenei, floare-de-nu-ma-uita, viorele, floarea pestelui si in subrasinoase, din: macrisul iepurelui, feriga. Plantele rare si ocrotite sunt reprezentate de: smardar, floare de colt, gentiana galbena, papucul doamnei, iedera alba, sangele voinicului, bulbucul de munte, angelica, deditei, clopotel, ligularia.

  Fauna

  Este reprezentata de exemplare de: urs brun, cerb carpatin, mistret, caprior, lup, ras, corb, sorecar comun, gainusa de alun, cocos de munte etc.

  In apele ce strabat masivul, se gaseste: pastravul indigen, tritonul cu creasta, buhai de balta cu burta gelbena, tritonul carpatic.

  Poziționare și granițe

  Muntii Postavarul sunt formati din: Masivul Postavarul, Muntii Poienei Brasovului si Muntii Predealului, iar rezervatia Postavarul este formata din primele doua subunitati de munti.

  Masivul Postavarul este situat in nord-est, intre Valea Cheii, Valea Timisului si Poiana Brasov. In coltul nord-estic al crestei calcaroase a Muchei Cheii, se ridica varful Postavarul (1799 m). In capatul de sud-vest al Muchiei Cheii, natura a creat Cheile Rasnovului, cu pereti abrupti si aspect salbatic. Versantul vestic, orientat spre Poiana Brasov, este mai inclinat si amenajat cu partii de schi. In sud-estul Masivului Postavarul s-a format Depresiunea Timisului, cu relief de culmi domoale, ce contrasteaza cu spatial montan inconjurator. Valea Timisului desparte Muntii Postavarul de Masivul Piatra Mare, cu care se aseamana foarte mult in unele particularitati ale peisajului.

  De retinut:
  Altitudinea orasului Brasov: 550-650 m
  Altitudine Poiana Brasov: 950-1050 m
  Altitudine Varful Postavarul: 1799 m

  Climă

  Culmea Postavarului este caracterizata de temperaturi medii anuale, cuprinse intre 0 si 2 grade Celsius. In Poiana Brasov, temperaturile medii anuale se situeaza intre 4 si 6 grade Celsius, iar in Municipiul Brasov, intre 6 si 8 grade Celsius. In Poiana Brasov, cele mai reci luni ale anului sunt ianuarie si februarie, cu temperaturi medii cuprinse intre -5 si -8 grade Celsius.

  Uneori, se produc fenomene de inversiune termica. Astfel, jos, in Brasov, este mai frig decat in Poiana, iar ceata de pe fundul depresiunii nu se regaseste si sus, in statiune. Cele mai ridicate temperaturi in Poiana Brasov sunt inregistrate in luna iulie, medii lunare intre 8 si 14 grade, iar la poalele masivului, in Brasov, de aproximativ 18 grade Celsius.

  Geologie

  In alcatuirea Muntilor Postavarul predomina calcarele jurasice si triasice, conglomerate cretacice, asociate cu gresii si marne, prinse intr-o structura complicata. Carstul este bine reprezentat, atat prin forme de suprafata, cat si prin forme de adancime. Pe calcarele din partea de vest si de nord-vest a muntilor Poienei Brasovului, s-au format chei (Cheile Rasnoavei, pietrele lui Solomon) si pesteri.

  Pesterile au dimensiuni reduse si nu prezinta forme concretionare deosebite. Ele sunt destul de putin cunoscute: pestera din Pietrele lui Solomon, pestera din Ocru, pestera din Cernedeal. Mai cunoscuta este pestera din Valea Fundata sau pestera Valea Cetatii.

  Rezervații

 • Rezervatia si parcul natural Tampa – cu o suprafata de 188,2 ha – este interesanta pentru plantele pe care le are
 • Rezervatia Stejerisul Mare – cunoscuta si sub numele de Coltii Corbului Mare – adaposteste 20 ha de padure de fag si un grup de stanci de calcar cu vegetatie calcofila
 • Rezervatia peisagistica Postavarul (1025 ha) – adaposteste plante si animale rare, declarate monumente ale naturiiRezervatia floristica Poiana Secuilor
 • Solul se diferentiaza pe altitudini, astfel: brun (soluri forestiere bune, intalnite in paduri de foioase), brun podzolit (la sub 1000 m), brun acid (intre 1000 – 1400 m) si podzol, sol tipic de conifere (peste 1400 m). pe versantii cu calcare predomina rendzinele cu roca pe profil si chiar la suprafata. Pe platouri si pe culmile netede, se intalnesc soluri cu permeabilitate redusa, unde apa balteste timp indelungat.

  Trasee

  Brasov – Pietrele lui Solom – Stejaris – Zimbru – Poiana Brasov (Drumul vechi)
  DURATA: 1 ½ – 2 ore, la urcare; 1 ora in sens invers. Usor vara, moderat iarna.

  Brasov – Bufetul Piatra – Poiana Nisipului – La Cariera – Poiana Dresde – Poiana Doamnei – Poiana Cristianul Mare – Poiana Trei Fetite – Spinarea Calului – Cabana Poiana Secuilor – Cabana Trei Brazi – Predeal – DN73A
  DURATA: 4 – 4 ½ ore; 3 ore in sens invers. Moderat vara, dificil iarna.

  Brasov – Poarta Schei – Saua Tampei – Poiana Stechil – Muntele Crucuru Mare – Poiana Ruia – Cabana Postavaru – Cabana Cristianu Mare – Varful Postavaru – Drumul Serpilor – Valea Draga – Timisul de Jos
  DURATA: 5 ore; 3 ½ in sens invers. Moderat vara, dificil iarna.

  Brasov – magazinul Star (sub Tampa) – serpentine – Varful Tampa
  DURATA: 1 ½ ore. Usor vara, usor iarna.

  Brasov – Cartier Temelia – Valea Cetatii – Valea cu Apa – Hotel Poiana Ursului

  Brasov – Valea Cetatii – Varful Kermen – Muntele Crucuru Mare

  Poiana Brasov – Restaurant Capra Neagra – Izvorul din Pietris – Cabana Postavaru – Poiana Cristanul Mare – Varful Postavaru
  DURATA: 3 ore. Drum moderat.

  Poiana Brasov – Patinoar – Prapastia Lupului – Poiana Cristianul Mare – Cabana Postavaru
  Marcaj cu cruce albastra pana la Poiana Cristianul Mare, in continuare cu cruce rosie.
  DURATA: 2 ore. Drum moderat.

  Poiana Brasov – Patinoar – Prapastia Lupului – Poiana Popii – Groapa de Aur – Valea Poienii – Cabana Cheia Rasnoavei
  DURATA: 3 ½ ore; 4 ore in sens invers.

  Timisul de Sus – Valea Calului – Valea Cheii – Cabana Cheia Rasnoavei
  DURATA: 3 ore. Drum moderat in orice anotimp.

  Cabana Dambul Morii – Valea Larga Mare – Cartierul Noua – Brasov
  DURATA: 1 ½ ore. Drum usor.

  Comuna Cristian – Poiana Brasov – Poiana Cristianul
  DURATA: 2 ½ ore. Drum usor accesibil in orice anotimp.

  Orasul Rasnov – Hotel Cetatea – Valea Cetatii – Valea Poienii – Poiana Brasov – patinoar
  DURATA: 3 ore. Drum usor accesibil in orice anotimp.

  Orasul Rasnov – Valea Popii – Poiana Sub Padinu – Pestera Rasnoavei – Poaiana Cristianul – Valea Sticlariei – Stejaris – Pietrele lui Solomon – Brasov ; Drumul lui Gunesch
  DURATA: 4 ore. Drum accesibil in orice anotimp.

  Orasul Rasnov – Hotel Cetatea – Poiana Sub Padinu – Pestera Rasnoavei
  Marcaj cruce albastra pana la Poiana Sub Padinu, continuat cu banda albastra.
  DURATA: 1 ½ ore. Drum usor.

  Cabana Cheia Rasnoavei – Cheisoara – Rapa dracului – Poiana Brasov – Patinoar
  DURATA: 2 ½ ore; 3 ½ in sens invers. Vara, la ape mari, dificil in sectorul Cheilor, greu iarna.

  Pestera Rasnoavei – Bisericuta Paganilor
  DURATA: ½ ore. Drum usor accesibil in orice anotimp.