Obiective turistice

OBIECTIVE TURISTICE

Coltii Corbului Mare (Stejerisul Mare)

Coltii Corbului Mare (Stejerisul Mare)

Coltii Corbului Mare (Stejerisul Mare) este o arie protejata de interes national situata in N-V Masivului Postavaru, in partea S-V a municipiului Brasov.

Rezervația naturală cu o suprafață de 16,30 hectare[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate)[4] și reprezintă o zonă montană cu floră și faună specifică grupei muntoase a Carpaților de Curbură.

În arealul rezervației, în partea nordică a acesteia se află o formațiune (abrupt stâncos atribuit Jurasicului, numit Colții Corbului Mare) geologică calcaroasă de culoare alb-cenușie, ce are la bază depozite importante de grohotișuri, rezultate în urma mai multor procese de eroziune (îngheț-dezgheț, vânt, spălare, șiroire) desfășurate de-a lungul timpului.

Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov

Mănăstirea "Sf. Ioan Botezătorul" Poiana Brașov  

Strada Poiana Soarelui, Brașov 500001
Luni - Duminică: 08:00 - 21:30

Biserica ortodoxa de lemn cu hramul “Sf. Ioan” – a fost ridicata intre 1997-1999 si este construita in stil maramuresean, cu turnul-clopotnita deasupra pridvorului si chilii la subsol. Este singura biserica a statiunii Poiana Brasov.

Peștera Valea Cetății

Peștera Valea Cetății  

+40724345898
contact@valeacetatii.ro
Valea Cetatii nr. DN1 E, Rasnov - Brasov
Luni - Duminica: 10:00 - 17:00

Peștera Valea Cetății este o peșteră situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, situată la 825 m altitudine. Peștera descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste – a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata). Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m.

De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) a fost parțial amenajată introdusă în circuitul turistic. Peștera dispune de locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat in interiorul peșterii.

Înainte de 2011 in peștera intrarea se faceă anevoios, doar pe burtă. Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei. Deși cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în „Sala Mare” stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. Din „Sala Mare”, cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77. Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.

Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon reprezintă o arie naturală în al cărei teritoriu se află mai multe formațiuni geologice (abrupturi calcaroase, stâncării, grohotișuri, turnuri), fenomene carstice de un deosebit interes peisagistic și turistic. Cheiul este străbătut de un mic pârâu (Valea cu Apă ce formează mai multe cascade și un mic defileu) și un drum forestier ce leagă Șcheiul de stațiunea turistică Poiana Brașov. În abruptul drept din apropierea primei stânci ce străjuiește drumul (între Poiană și Brașov) forestier, se află un izvor („izvorul L.I.D”.).

Astăzi întreaga zonă este amenajată pentru plimbări în aer liber, relaxare, picnic[3] sau cățărare pe abrupturile stâncoase din cheile Pietrelor.

Legenda spune că numele acestor stânci vine de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci, regele scăpând cu viață, iar dușmanii săi căzând în prăpastie[1].

Julius Teutsch, cronicar sas (inițiatorul înființării Muzeului săsesc al Țării Bârsei[2]), care a scris Etnografia Țării Bârsei, descoperă la începutul secolului al XX-lea (în anul 1913) o fortificație antică (cetate dacică) aflată în amonte de Valea cu Apă, în locul cunoscut de șcheieni sub denumirea de „Între Chietri”, loc în care, din vremuri imemoriale, urcau Junii din Șcheii Brașovului în Miercurea Paștilor pentru a desfășura ritualul aruncării buzduganului și a juca hora junilor. Azi acest eveniment tradițional al șcheienilor este cunoscut sub numele de „Coborârea Junilor în Cetate și urcarea la Pietrele lui Solomon” fiind realizat de Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov. Ziua în care a fost fixat acest eveniment este întotdeauna prima duminică după Duminica Paștilor, cunoscuta sub numele de Duminica Tomii.